A házi kenyér mindig finomabb mint a bolti, de mégis sokan félnek nekivágni a sütésének, mert macerásnak hiszik. Nekik itt egy gyorsan elkészíthető tökmaggal és zabpehellyel dúsított kenyérrecept, Ufó sütődiszkoszban sütve. Természetesen aki szereti a macerát az kovásszal is elkészítheti, de az élesztő sem az ördögtől való hozzávaló szerintem, ha csinnyán bánunk vele.
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
1 tk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
1,5 dl csésze zabpehely
1 dl tökmag
langyos víz
Tetejére:
1 db felvert tojás
szezám és darált tökmag
pici só
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a tökmagot és a zabpelyhet, majd hozzáadjuk a feljött élesztőt és kis adagokban további langyos vizet hozzáöntögetve egy szép sima, puha tésztát készítünk.
Legalább 1 órát hagyjuk pihenni, kelni, majd lisztezett felületen még egyszer kézzel kissé átgyúrjuk.
Sütőpapírral bélelt UFO sütődiszkoszba tesszük és legalább 18-20 percet tovább pihentetjük, kelesztjük, ezalatt megkenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, kissé megsózhatjuk és előmelegítjük a kemencét vagy a sütőt 210 fokra.
A sütési idő 45-50 perc, sütőben légkeveréssel. Miután elkészült rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Ha még forrón kevés vízzel megspricceljük/befújjuk, akkor felpuhul a héja, egyébként ropogós marad, ki hogyan szereti.
Jó étvágyat kívánok!