Nem tudom kinek volt az ötlete, bár eredetét a tirpákokhoz, Nyíregyháza környékén élő szlovákokhoz kötik, de egy biztos, nem bánod meg ha elkészíted ezt a zöldséges, tejszínes, finom puha burgonyagombócokkal és hússal teli levest.
Hozzávalók:
A leveshez:
4 közepes fej vöröshagyma
1 dl olaj
50 dkg sertéscomb
1 tk só
1 csipet bors
1 tk petrezselyem
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db karalábé
25 dkg gomba
1 csésze zöldborsó
2,5 dl főzőtejszín
fél citrom leve
Gombóchoz:
3 db burgonya
1 tk só
1 db tojás
10 dkg liszt
Elkészítés:
A gombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még forrón összetörjük. Amikor kihűlt, sózzuk, hozzákeverjük a lisztet és a tojást hogy keményebb masszát kapjunk, majd félretesszük kicsit.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd beletesszük a húst, sózzuk borsozzuk és tovább sütjük a hús fehéredéséig.
Beledobjuk a répát, gyökeret, karalábét, majd felöntjük vízzel és 1,5 órán át főzzük.
A gombát feldaraboljuk. A borsót és a gombát beletesszük a levesbe.
Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a levest lehúzzuk a tűzről és pár perc múlva hozzá adjuk a főzőtejszínt és fél citrom levét.
Közben a pihentetett tésztából vizes kézzel 2-2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amiket egyszerre adunk hozzá a kész leveshez. Ha a gombócok feljöttek a leves tetejére, kész is.
Tálaláskor szórjuk meg egy kevés petrezselyem levéllel.
Jó étvágyat!
Kövess minket a FACEBOOK-on is!